Project: Nieuwbouw blokken H,I,J AZ Sint Lucas
Klant: AZ Sint-Lucas Gent vzw
Plaats: Gent
Indienststelling: 2006
Projectomschrijving: Nieuwbouw blokken H,I,J met ondermeer 4 Verpleegafdelingen, 1 pediatrie, het onthaal, de opname en administratie, de consultaties van de pediatrie, de IC, dialyse, OK, recovery, en de apotheek met distributie.

Nieuwbouw blokken H,I,J AZ Sint Lucas Gent

De nieuwbouw van blokken H,I,J kaderde binnen de opdracht voor een masterplan dat sinds 1998 in uitvoering is naar aanleiding van de fusie van 2 aanpalende ziekenhuizen (AZ Sint-Vincentius en AZ H. Familie) in hartje Gent. In 2004 bewees het masterplan zijn flexibiliteit, en werd het aangepast in functie van de fusie met een derde ziekenhuis (AZ Volkskliniek) dat wordt geïntegreerd op de campus. In totaal beschikt AZ Sint Lucas over 908 bedden (waarvan 103 voor dagziekenhuis), en een gebouwoppervlakte van 115.000m². Als eerste stap in het masterplan werd een verbindingsas gecreëerd doorheen de vleugels van de twee ziekenhuizen en werd er medisch-technisch gemoderniseerd door middel van een nieuwbouw.

Blokken I en J bevatten de nieuwe centrale inkom met onthaal, cafetaria, opname en administratieve diensten op het gelijkvloers, en op de verdiepingen de dialyse, de intensieve zorgen, de recovery, het operatiekwartier en de apotheek met distributie.

Blok H is hoofdzakelijk een verblijfsvleugel met op het gelijkvloers de afdeling pediatrie met haar consultaties met erboven 4 verpleegafdelingen, op elke verdieping 1.

De architecturale uitstraling onderscheid zich door een geleidelijke overgang van een kleinschalig weefsel naar een groot volume dmv het basisprincipe: sokkel, middendeel en bekroning. De binding van deze 3 delen is uitgewerkt door het gebruik van 3 basismaterialen: baksteen als algemene drager (met kleinere raampartijen onderaan, een midden deel in horizontale glasstroken en aluminium en een bovendeel in baksteen.

Een nieuwe start

,