Project: Nieuwbouw Blok Z van AZ Sint Lucas
Klant: AZ Sint-Lucas Gent vzw
Plaats: Gent
Indienststelling: 2013
Projectomschrijving: project nieuwbouw blok Z met 3 verpleegafdelingen, oncologisch dagcentrum, cytostatica, personeelsrestaurant, optiek en gehoorcentrum

Nieuwbouw Blok Z van AZ Sint Lucas Gent

Functionele gebouworganisatie

Deze nieuwe vleugel kadert binnen onze opdracht voor een masterplan dat  sinds 1995 in uitvoering is naar aanleiding van de fusie van 3 Gentse ziekenhuizen. Blok Z bestaat uit 5 bovengrondse bouwlagen en 1 ondergrondse met volgende functies:

(niv. -1) technische ruimtes en bergingen,

(niv. +0) grootkeuken aansluitend op de bestaande cafetaria, personeelsrestaurant met self service, refter en receptieruimtes,

(niv. +1) verpleegafdeling oncologie met 30 bedden,

(niv. +2) verpleegafdeling oncologie met 30 bedden,

(niv. +3) verpleegafdeling oncologie met 30 bedden,

(niv. +4) verpleegafdeling oncologie met 30 bedden,

(niv.  +5) cytostatica met cleanrooms voor chemo-bereiding en technische ruimte.

Het gebouw grenst aan de nieuwe hoofdingang met inkomplein aan de stadszijde van het ziekenhuis. Alle functies werden geïntegreerd zodat ze logisch aansluiten op bestaande functies. Hogetemperatuurskoeling en lagetemperatuursverwarming gebeurt via boorgatenergieopslag (BEO).

Extreme luchtdichtheid

Met de realisatie van Blok Z werd bewezen dat ook bij een groot complex gebouw extreme luchtdichtheid geen utopie is. De pressurisatietest leverde een resultaat van 0.45 m³/h.m². Deze waarde is maar liefst 25% beter dan deze die geëist worden in passiefbouw en is het resultaat van een doorgedreven kwaliteitscontrole. Over elk detail werd er bij de constructie dan ook nagedacht. De aansluitingen aan de buitenschil werden door de aannemer met de grootste zorg uitgevoerd en na afwerking van een ruimte werd nog eens een bijkomende blowerdoortest uitgevoerd.

Extreme luchtdichtheid ook mogelijk bij grote gebouwen

,